IONIZERS MADE IN SLOVENIA
14 DAYS ITEM RETURNS
2 YEAR WARRANTY
100% SECURE PAYMENT

Za šta se koristi jonizator vazduha?

U jednom trenutku ste verovatno negde čuli ili pročitali o jonizatorima vazduha, ali predstavljeni podaci nisu u potpunosti pokrivali najvažnije pitanje: za šta se uopšte koristi jonizator vazduha?

Da bismo u potpunosti objasnili ovo pitanje, prvo bi trebalo da rezimiramo neke osnove. Jonizatori vazduha su vrsta pročišćivača vazduha koji deluju oslobađanjem negativnih jona u vazduh. Negativni joni su vrlo nestabilni i nastoje da se prikače za prvu pozitivnu česticu koju mogu pronaći. Srećom vazduh koji udišemo ispunjen je pozitivnim česticama – to su prašina, dim, polen, bakterije, virusi, … Dakle, nakon što se negativni joni prikače za jednu od tih čestica, masa postaje dovoljno velika da ih gravitacija može srušiti. Kad ova novonastala masa stigne na pod, ne može ponovo da se digne u vazduh. Ovo su sjajne vesti, jer to znači da sve štetne čestice ne mogu da se vrate u vazduh – ovo je neverovatno, posebno za naša pluća, jer na ovaj način ostaju zdrave. Ovaj jednostavni postupak ilustrujemo na donjoj slici.

Pa, šta radite sa ovim štetnim česticama kada se nađu na zemlji zahvaljujući negativnim jonima? Jednostavno, možete ih samo pomesti. Daleko od očiju, daleko od misli.
Povratak na naše glavno pitanje – pa za šta se koristi jonizator vazduha?
Sad kad smo napravili brz pregled, možemo da pređemo na najvažniji deo ovog članka. Ovo su namene:

Čist vazduh

Mi bismo tvrdili da su jonizatori vazduha najefikasniji tip pročišćivača vazduha koji trenutno postoje. Najjednostavniji razlog za to je taj što negativni joni mogu ukloniti i najmanje štetne čestice u vazduhu. I drugi popularni pročišćivači, poput onih koji koriste HEPA filtere, su takođe vrlo efikasni – ali su ograničeni. To je zato što HEPA filteri mogu očistiti sve u vazduhu, osim najmanjih čestica, a obično upravo one najmanje imaju najopasnije efekte na naše telo.

Jonizatori, s druge strane, nemaju takva ograničenja i štite naša pluća i naše zdravlje od bilo kakvih štetnih čestica u vazduhu. Zbog toga virusi, isparenja, dim, bakterije, alergeni, polen, prašina, čađa, smog više ne predstavljaju problem u vašem domaćinstvu.

Ovo su sjajne vesti jer zagađenje vazduha svake godine postaje sve veći i veći problem. Sve više ljudi se razboli i na kraju umire zbog toga. Nemojte nas ni započinjati kako je vazduh nečist u zatvorenom.

Prirodni lek za alergije i astmu

Da, dobro ste pročitali. Jonizatori vazduha mogu biti odlično „prirodno“ rešenje za alergije i astmu. To je sve zahvaljujući negativnim jonima koji imaju antihistaminska svojstva. Jednom kad su u našem telu, oni prirodno snižavaju nivo histamina, bez ikakvih neželjenih efekata. Zbog toga je hitno da radimo što više jonske terapije. Jonska terapija jednostavno znači udisanje negativnih jona što je moguće bliže jonizatoru. Kako udišemo negativne jone u svoje telo, oni počinju da snižavaju naš histamin što se pretvara u manje alergijske reakcije i manje astmatičnih napada. Dugoročni cilj jonske terapije je potpuno uklanjanje astme i alergija.

Iako ovo na papiru izgleda sjajno, postoji samo jedno pitanje – velika većina jonizatora proizvodi ozon. Ozon je odličan u atmosferi jer nas štiti od UV-B zračenja sunca. Međutim, ozon je štetan ako ga direktno udišemo jer može da ošteti pluća kada ga udišemo. Čak i mala količina inhaliranog ozona može izazvati bol u predelu grudnog koša, iritacije, kašalj i otežano disanje. Zbog toga je apsolutno neophodno da odaberemo jonizator vazduha koji ne proizvodi nikakvu količinu ozona! Tek tada možemo bezbedno početi da se bavimo jonskom terapijom za borbu protiv alergija i astme.

Jonizatori koji koriste bilo koju vrstu membrane, plazme ili čelične igle stoga nisu najbolji izbor, jer svi oslobađaju ozon. Na tržištu postoje jonizatori koji ne oslobađaju ozon. To su vrste koje biste trebali potražiti ako planirate da se bavite jonskom terapijom.

Zdravstvene koristi negativnih jona

Negativni joni takođe imaju prilično velike i blagotvorne efekte na naše telo i celokupno zdravlje, što je dokazano naučnim istraživanjima. Oni imaju uticaj na:

  • nervni sistemli>
  • respiratorni sistem – sprečavaju prehladu, bronhitis i astmu
  • štitne žlezde, vitalnost i koncentracija
  • smanjenje bola, povezano sa migrenom, povredama i opekotinama
  • regulacija krvnog pritiska i srčane frekvencije
  • snižavanje nivoa histamina i alergena
  • poboljšavajući prirodnu odbranu i vitalnost našeg tela

Nećemo ulaziti dublje u ove pojedinačne blagodati u ovom postu na blogu, međutim, one se mogu naći u knjizi Negativni joni kao metod lečenja. Knjiga takođe sadrži mnogo naučnih istraživanja. Preporučujemo ga svima koji su zainteresovani za ovu temu.

Preventivne i lekovite uloge istovremeno

Kao što ste možda već počeli sumnjati, jonizator vazduha se koristi i u preventivnoj i u kurativnoj ulozi. Preventivna uloga dolazi od skupljanja negativnih jona i uklanjanja svih štetnih čestica u vazduhu. Kao rezultat, dobijamo čist vazduh i u tom procesu štitimo pluća i zdravlje, jer štetne čestice više ne mogu ući u naše telo. Ali kada već udišemo alergene, viruse i druge bakterije, jonizator vazduha postaje lekovito sredstvo, jer negativni joni takođe imaju blagotvorne efekte na naše telo, kao što je opisano u prethodnom pasusu.

Dakle, eto vam, s ovim informacijama biste sada mogli da znate za šta se koristi jonizator vazduha. Kao što vidite, oni imaju mnogo korisnih uloga u održavanju ne samo čistoće vazduha već i u poboljšanju našeg blagostanja. Budite oprezni sa jonizatorima koji stvaraju ozon (čelična igla, membrana, plazma) ako u bilo kom trenutku planirate da radite jonsku terapiju.

PARTNERI

O NAMA

Adresa:
Stražilovska br. 45,
21205, Sremski Karlovci

Telefon:
0600 277 300

Email:
info@jonizatori.rs

PARTNERI

Ovlašćeni uvoznik i generalni distributer IONEX proizvoda za Republiku Srbiju

© Jonizatori.rs – Sva prava zadržana. | Izrada: Retroaktiv