За шта се користи јонизатор ваздуха?

У једном тренутку сте вероватно негде чули или прочитали о јонизаторима ваздуха, али верујемо да вам није детаљно објашњено: За шта се уопште користи јонизатор ваздуха?

Да бисмо у потпуности објаснили ово питање, прво би требало да резимирамо неке основе. Јонизатори ваздуха су врста прочишћивача ваздуха који делују ослобађањем јона са негативним наелектрисањем тј са ослобођањем негативних јона у ваздух око нас. Негативни јони су јако корисни као „чистачи ваздуха“ и имају потребу да се прикаче за друге јоне у ваздуху који имају позитивно наелектрисање. На нашу жалост је ваздух који удишемо испуњен позитивно наелектрисаним јонима коју су лоши за човека – то су прашина, дим, полен, бактерије, вируси, … Дакле, након што се негативни јони прикаче за једну од тих честица, маса постаје довољно велика да их гравитација може срушити. Када ова новонастала маса падне на под, онда не може поново да се подигне у ваздух.

Ово су сјајне вести, јер то значи да све штетне честице не могу да се врате у ваздух – ово је јако добро, а посебно за наша плућа, јер на овај начин остају здрава. Овај једноставни поступак илуструјемо на доњој слици.

Све неутралисане честице када се нађу на земљи захваљујући негативним јонима, можете их једноставно само обрисати

Повратак на наше главно питање – па за шта се користи јонизатор ваздуха?
Сад кад смо направили брз преглед, можемо да пређемо на најважнији део овог чланка. Ово су намене:

Чист ваздух

Ми бисмо тврдили да су јонизатори ваздуха најефикаснији тип прочишћивача ваздуха који тренутно постоје. Најједноставнији разлог за то је тај што негативни јони могу уклонити и најмање штетне честице у ваздуху. И други популарни прочишћивачи, попут оних који користе ХЕПА филтере, су такође врло ефикасни – али су ограничени. То је зато што ХЕПА филтери могу очистити све у ваздуху, осим најмањих честица, а обично управо оне најмање имају најопасније ефекте на наше тело.

Јонизатори, с друге стране, немају таква ограничења и штите наша плућа и наше здравље од било каквих штетних честица у ваздуху. Због тога вируси, испарења, дим, бактерије, алергени, полен, прашина, чађа, смог више не представљају проблем у вашем домаћинству.

Ово су сјајне вести јер загађење ваздуха сваке године постаје све већи и већи проблем. Све више људи се разболи и на крају умире због тога. Немојте нас ни започињати како је ваздух нечист у затвореном.

Природни лек за алергије и астму

Да, добро сте прочитали. Јонизатори ваздуха могу бити одлично „природно“ решење за алергије и астму. То је све захваљујући негативним јонима који имају антихистаминска својства. Једном кад су у нашем телу, они природно снижавају ниво хистамина, без икаквих нежељених ефеката. Због тога је хитно да радимо што више јонске терапије. Јонска терапија једноставно значи удисање негативних јона што је могуће ближе јонизатору. Како удишемо негативне јоне у своје тело, они почињу да снижавају наш хистамин што се претвара у мање алергијске реакције и мање астматичних напада. Дугорочни циљ јонске терапије је потпуно уклањање астме и алергија.

Иако ово на папиру изгледа сјајно, постоји само једно питање – велика већина јонизатора производи озон. Озон је одличан у атмосфери јер нас штити од УВ-Б зрачења сунца. Међутим, озон је штетан ако га директно удишемо јер може да оштети плућа када га удишемо. Чак и мала количина инхалираног озона може изазвати бол у пределу грудног коша, иритације, кашаљ и отежано дисање. Због тога је апсолутно неопходно да одаберемо јонизатор ваздуха који не производи никакву количину озона! Тек тада можемо безбедно почети да се бавимо јонском терапијом за борбу против алергија и астме.

Јонизатори који користе било коју врсту мембране, плазме или челичне игле стога нису најбољи избор, јер сви ослобађају озон. На тржишту постоје јонизатори који не ослобађају озон. То су врсте које бисте требали потражити ако планирате да се бавите јонском терапијом.

Здравствене користи негативних јона

Негативни јони такође имају прилично велике и благотворне ефекте на наше тело и целокупно здравље, што је доказано научним истраживањима. Они имају утицај на:

  • нервни систем
  • респираторни систем – спречавају прехладу, бронхитис и астму
  • штитне жлезде, виталност и концентрација
  • смањење бола, повезано са мигреном, повредама и опекотинама
  • регулација крвног притиска и срчане фреквенције
  • снижавање нивоа хистамина и алергена
  • побољшавајући природну одбрану и виталност нашег тела

Нећемо улазити дубље у ове појединачне благодати у овом посту на блогу, међутим, оне се могу наћи у књизи Негативни јони као метод лечења. Књига такође садржи много научних истраживања. Препоручујемо га свима који су заинтересовани за ову тему.

Превентивне и лековите улоге истовремено

Као што сте можда већ почели сумњати, јонизатор ваздуха се користи и у превентивној и у куративној улози. Превентивна улога долази од скупљања негативних јона и уклањања свих штетних честица у ваздуху. Као резултат, добијамо чист ваздух и у том процесу штитимо плућа и здравље, јер штетне честице више не могу ући у наше тело. Али када већ удишемо алергене, вирусе и друге бактерије, јонизатор ваздуха постаје лековито средство, јер негативни јони такође имају благотворне ефекте на наше тело, као што је описано у претходном пасусу.

Дакле, ето вам, с овим информацијама бисте сада могли да знате за шта се користи јонизатор ваздуха. Као што видите, они имају много корисних улога у одржавању не само чистоће ваздуха већ и у побољшању нашег благостања. Будите опрезни са јонизаторима који стварају озон (челична игла, мембрана, плазма) ако у било ком тренутку планирате да радите јонску терапију.

ПАРТНЕРИ

О НАМА

Адреса:
Стражиловска бр. 45,
21205, Сремски Карловци

Телефон:
0600 277 300

Емаил:
info@jonizatori.rs

ПАРТНЕРИ

Овлашћени увозник и генерални дистрибутер IONEX уређаја за Р.Србију

© Jonizatori.rs – Сва права задржана. | Израда: Ретроактив